Ποιο είναι τώρα το περίεργο θα μου πείτε. Στον αρχαιολογικό χώρο που επισκέφθηκα εγώ, το εισιτήριο εισόδου θα ανέβει στα 10 ευρώ (!) ανα άτομο, με αποτέλεσμα μια 4μελής οικογένεια αν θέλει να τον επισκεφθεί να πρέπει να πληρώσει πάνω από 20 ευρώ. Στην δε Ακρόπολη, το παγκόσμιας λάμψης και κληρονομιάς μνημείο το εισιτήριο θα πάει στα 30 ευρώ για όλο τον χρόνο, καθιστώντας έτσι απαγορευτική την είσοδο σε ομάδες πολιτών που δεν ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες ή δεν έχουν μειωμένο εισιτήριο.
Όλα αυτά βεβαίως, γίνονται στο όνομα του «εξορθολογισμού» και της «εναρμόνισης» με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Το σαθρό αυτό επιχείρημα, ωστόσο, πάσχει από σοβαρή έλλειψη κοινωνικής ενσυναίσθησης και λογικής συνέπειας.
Διότι δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τιμές χωρίς να συγκρίνουμε μισθούς και κόστος διαβίωσης.
Στην Ελλάδα του 2025, στον απόηχο της αύξησης του κατώτατου μισθού κοντά στα 870 ευρώ και του διαρκώς αυξανόμενου κόστους ζωής, η «εναρμόνιση» με εισιτήρια 20 και 30 ευρώ για να δει ένας Έλληνας την πολιτιστική του κληρονομιά, δεν είναι πρόοδος — είναι κοινωνική αποκοπή. Είναι τοποθέτηση του πολιτισμού πίσω από ένα ταμείο που επιτρέπει την είσοδο κυρίως στους ξένους τουρίστες και αποκλείει σταδιακά τους ίδιους τους πολίτες του τόπου.
Η Ακρόπολη δεν είναι «προϊόν». Είναι σύμβολο του ελληνικού πνεύματος, της δημοκρατίας, της αρχιτεκτονικής και της Ιστορίας. Και ως τέτοιο, δεν πρέπει να είναι προσιτό μόνο σε όσους έχουν την οικονομική άνεση. Αλλά δεν είναι μόνο αυτή, η Ελλάς σφύζει από μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την επικράτεια και η αύξηση των εισιτηρίων εισόδου λειτουργεί αποτρεπτικά στους Έλληνες που θέλουν να τα επισκεφθούν. Την ώρα μάλιστα που τους νεκρούς -από τουριστικής άποψης- μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο-Ιανουάριο-Φεβρουάριο κυριολεκτικά θα ερημώνουν.
Αντί λοιπόν να εναρμονίσουμε τις τιμές με την Ευρώπη, ας εναρμονίσουμε πρώτα τους μισθούς, την παιδεία, τις κοινωνικές παροχές και τις υποδομές. Όχι μόνο το ταμείο εισόδου στα μουσεία.
Αναγνωρίζω και κατανοώ την ανάγκη για έσοδα, για συντήρηση και προστασία των αρχαιολογικών μας θησαυρών, αλλά η λύση δεν είναι η επιβάρυνση του μέσου πολίτη και δη των Ελλήνων. Η λύση είναι ο διαχωρισμός της τιμολόγησης μεταξύ Ελλήνων και τουριστών, η θέσπιση κοινωνικού εισιτηρίου, η πραγματική δωρεάν πρόσβαση σε φτωχούς, νέους, οικογένειες και ανθρώπους της περιφέρειας.
Ο πολιτισμός δεν είναι προνόμιο — είναι εθνική κληρονομιά. Και αυτή η κληρονομιά ανήκει πρώτα στους Έλληνες.
Κατόπιν όλων των ανωτέρω, κατέθεσα ερώτηση στην Βουλή στην Υπουργό Πολιτισμού κ.Μενδώνη και αναμένω να λάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου