Γιατί δεν εξετάστηκε η δυνατότητα παράλληλης σιδηροδρομικής γραμμής κατά μήκος του ΒΟΑΚ;
Ο Υπουργός επέλεξε να μην απαντήσει. Ούτε μία λέξη.
Η σιωπή αυτή, πολιτικά και ουσιαστικά, ισοδυναμεί με άρνηση συζήτησης ενός εναλλακτικού εθνικού σχεδίου υποδομής που θα μπορούσε να εξυπηρετεί τους πολίτες της Κρήτης και να συνδυάζει ασφάλεια, περιβαλλοντικό όφελος και ενεργειακή αποδοτικότητα.
Τι επιμελώς αποφεύγεται να ειπωθεί:
-
Μια παράλληλη σιδηροδρομική γραμμή Σητεία – Κίσσαμος, κατασκευασμένη δίπλα στον ΒΟΑΚ όπως ανέφερε ο κ.Μανούσος, θα μπορούσε να μειώσει δραστικά το κόστος ενός ανεξάρτητου σιδηροδρομικού έργου, από 4,2 δισ. ευρώ σε περίπου 2,5 – 3 δισ. ευρώ δηλαδή σχεδόν στα μισά.
-
Θα εξασφάλιζε διπλή υποδομή (οδική + σιδηροδρομική) σε έναν ενιαίο άξονα, χωρίς νέες υποδομές και απαλλοτριώσεις και με εκμετάλλευση κοινών τεχνικών και περιβαλλοντικών έργων.
-
Θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η κυβέρνηση, ωστόσο, επιλέγει εργολαβική παραχώρηση με σκιώδη διόδια 35 ετών, χωρίς ίχνος εναλλακτικού σχεδίου.
Ο βουλευτής Γεώργιος Μανούσος τονίζει πως:
«Η σιωπή του Υπουργού είναι ομολογία. Ομολογία ότι η κυβέρνηση δεν έχει ούτε στρατηγικό σχέδιο για την Κρήτη, ούτε πολιτική βούληση για πραγματικά εθνικά έργα. Επιλέγουν να πληρώνει το κράτος ρήτρες και αποζημιώσεις επί 35 χρόνια, αντί να επενδύσουν σε μια διπλή, σύγχρονη υποδομή που θα έβαζε την Κρήτη στον χάρτη των μεγάλων ευρωπαϊκών μεταφορών.»
Ο βουλευτής καλεί όλους τους βουλευτές της Κρήτης, τους θεσμικούς φορείς, τους τεχνικούς συλλόγους και την αυτοδιοίκηση, να πάρουν δημόσια θέση:
-
Υπάρχει σχέδιο για σιδηρόδρομο στην Κρήτη;
-
Υπάρχει πρόθεση να εξεταστεί σοβαρά μια εθνική επένδυση αντί για εργολαβική εκμετάλλευση;
Ο Γεώργιος Μανούσος δεσμεύεται να επανέλθει θεσμικά, τόσο μέσω της Βουλής όσο και σε επίπεδο δημόσιου διαλόγου, μέχρι να υπάρξει ξεκάθαρη απάντηση.
Δείτε όλη ομιλία του Βουλευτή εδώ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου