Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Γιάννης Δημητροκάλλης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς.
Ο κ. Δημητροκάλλης, με λόγο αιχμηρό και πολιτικά αιτιολογημένο, κατήγγειλε την υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών και την ασυδοσία των funds, που – όπως είπε – λυμαίνονται επί χρόνια την ελληνική περιουσία υπό την ανοχή διαδοχικών κυβερνήσεων.
Ο βουλευτής χαρακτήρισε θεμιτές τις ρυθμίσεις για την ενίσχυση της αγοράς, ωστόσο επεσήμανε ότι το πρόβλημα είναι βαθιά θεσμικό και αγγίζει τον πυρήνα της ίδιας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, «η οποία λειτουργεί με μόλις 130 υπαλλήλους, ενώ απαιτούνται τουλάχιστον 225». Όπως υπογράμμισε, «χωρίς προσωπικό, χωρίς εργαλεία και χωρίς κύρος, δεν μπορεί να υπάρξει ούτε διαφάνεια ούτε αξιοπιστία».
Ασκώντας δριμεία κριτική στον φιλελεύθερο αυτοχαρακτηρισμό της κυβέρνησης, ο κ. Δημητροκάλλης καυτηρίασε το γεγονός πως «η αγορά όχι μόνο έχει υπερκέρδη, αλλά έχει και την εγγύηση του Δημοσίου σε περίπτωση ζημιών», γεγονός που – κατά την άποψή του – συνιστά εξωφρενική στρέβλωση της οικονομικής ισότητας. «Ποια υγιής αγορά βασίζεται σε κρατικές εγγυήσεις για ιδιωτικά συμφέροντα;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.
Ειδική αναφορά έκανε στον εξωδικαστικό μηχανισμό και στον περιβόητο «Ηρακλή», τον οποίο χαρακτήρισε «άθλιο σχέδιο», που οδήγησε στην εκποίηση χιλιάδων περιουσιών. Όπως είπε, «ο ελληνικός λαός ματώνει για να πλουτίζουν ξένες μητρικές εταιρείες, χωρίς καμία υποχρέωση επιστροφής των κερδών τους στην ελληνική οικονομία».
Ο ανεξάρτητος βουλευτής πρότεινε ριζικές θεσμικές τομές, ζητώντας:
– υποχρέωση των funds να επανεπενδύουν το 50% των καθαρών τους κερδών στην Ελλάδα,
– επανέλεγχο όλων των μεταβιβάσεων δανείων από ανεξάρτητη αρχή,
– επιστροφή περιουσιών στους πολίτες όπου διαπιστωθούν παρατυπίες,
– επιβολή προστίμων στους υπευθύνους.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Δημητροκάλλης έκανε λόγο για «εθνική υποχώρηση» και «πολιτική δειλία» απέναντι σε υπερεθνικά οικονομικά συμφέροντα. «Αυτό δεν είναι οικονομική πολιτική», είπε με έμφαση, «είναι εγκατάλειψη της εθνικής κυριαρχίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης».
Ο λόγος του βουλευτή ξεχώρισε για τη σύνδεση της οικονομικής πολιτικής με την εθνική στρατηγική και την ανάγκη για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος. «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται απλώς επενδύσεις. Χρειάζεται δικαιοσύνη, διαφάνεια και σεβασμό στον Έλληνα πολίτη», κατέληξε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου