Φλώρος: Η κυβέρνηση υιοθέτησε σχεδόν αυτούσια την πρόταση της Συμμαχίας για τους Οικισμούς!

Με βίντεο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Λαρίσης Κωνσταντίνος Φλώρος ενημέρωσε τους Έλληνες πολίτες ότι η πρόταση που είχαν καταθέσει οι Βουλευτές της Συμμαχίας πριν από περίπου ένα μήνα, υιοθετήθηκε σχεδόν αυτούσια από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Παρά το ότι κάποια σημαντικά κομμάτια της πρότασης απουσιάζουν από την τροπολογία του ΥΠ.ΕΝ, εντούτοις, ακόμα και έτσι, η ρύθμιση αυτή δίνει ανάσα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες γης, ιδίως στην περιφέρεια όπου πλέον θα μπορούν να οικοδομούν νόμιμα.

Συγκεκριμένα, όλα όσα περιλαμβάνει η τροπολογία του ΥΠΕΝ προέρχονται – ως ιδέα και δομή – από την πρόταση της Συμμαχίας, δηλαδή για την κατηγοριοποίηση οικισμών, τη θεσμοθέτηση ζωνών, το μεταβατικό καθεστώς και τους όρους δόμησης. Ωστόσο αυτά που εξαιρέθηκαν -και είναι επίσης σημαντικά- είναι τα εξής:

Δεν προβλέπεται καμία απολύτως αποζημίωση για τους ιδιοκτήτες που αποστερούνται το δικαίωμα δόμησης, παρά το ότι θίγεται άμεσα το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην ιδιοκτησία (άρθρο 17 Σ. & άρθρο 1 Πρώτου Πρωτοκόλλου ΕΣΔΑ).

Δεν προβλέπεται κανένας μηχανισμός επανεξέτασης για περιπτώσεις πολιτών που επλήγησαν αυθαίρετα από το Π.Δ. 194/2025. Εμείς ζητήσαμε τη δημιουργία Επιτροπών Επανεξέτασης με δεσμευτική αρμοδιότητα.

Καμία ειδική διαδικασία για ταχύτερη αδειοδότηση σε μικρούς οικισμούς – ενώ εμείς θεσμοθετήσαμε Άδεια EXPRESS για οικισμούς κάτω των 500 κατοίκων.

Καμία πρόβλεψη για τα παραδοσιακά κτίσματα ή για την ενίσχυση της αναπαλαίωσης. Εμείς ενσωματώσαμε έκπτωση 20% στα τέλη για 10 έτη σε όσους επενδύουν στη διατήρηση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Καμία πρόβλεψη για κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια όπως πρώτη κατοικία ή νεαρές οικογένειες. Αντίθετα, στη δική μας πρόταση υπήρχε ρητή προσαύξηση του συντελεστή δόμησης για φυσικά πρόσωπα που κατοικούν μόνιμα στον οικισμό.

Δεν προβλέπεται κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο, ούτε ίχνος Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης – όταν εμείς προτείναμε ρεαλιστικό πόρο από αστικά έργα άνω των 1.000 τ.μ. για στήριξη της υπαίθρου.

Και τέλος, δεν υπάρχει καμία θεσμική συμμετοχή ΟΤΑ ή κοινωνικών φορέων, κανένας έλεγχος εφαρμογής, καμία διαφάνεια. Εμείς προτείναμε Επιτροπή Παρακολούθησης με τη συμμετοχή αυτοδιοίκησης, ΤΕΕ και τοπικών κοινωνιών

Δείτε την πρόταση της Συμμαχίας Ανεξάρτητων Βουλευτών ΕΔΩ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου