Σάλος για το λογότυπο των 30.000 € του Μετρό Θεσσαλονίκης - Ερώτηση στη Βουλή από τον Δημητροκάλλη

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής, Ιωάννης Δημητροκάλλης, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τη δαπάνη 30.000 ευρώ για τη δημιουργία του νέου λογοτύπου του Μετρό Θεσσαλονίκης, που φέρει ομοιότητες με το λογότυπο της γνωστής εφαρμογής “μTorrent”. 

Η είδηση αυτή, που αποκαλύφθηκε πρόσφατα, έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις και ερωτηματικά γύρω από τη διαχείριση δημοσίου χρήματος. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «bankingnews.gr», η πολιτική ηγεσία προχώρησε σε απευθείας ανάθεση της δημιουργίας του λογότυπου σε συγκεκριμένη εταιρεία, ακυρώνοντας διαγωνισμούς που είχαν προκηρυχθεί στο παρελθόν. 

Ο κ. Δημητροκάλλης διερωτάται πώς δικαιολογείται το υψηλό κόστος των 30.000 ευρώ για ένα σχέδιο που θυμίζει διαθέσιμο σύμβολο στο διαδίκτυο. Ο βουλευτής ζητά απαντήσεις για τα κριτήρια έγκρισης του ποσού, ενώ αναφέρεται και στο ανώτατο κόστος που προβάλλεται, καθώς παρόμοια λογότυπα στην αγορά κοστίζουν μεταξύ 100 και 1.000 ευρώ.

Ο κ. Δημητροκάλλης καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να εξηγήσουν γιατί επιλέχθηκε η ακριβή λύση και ρωτά αν θα ζητηθεί η συνδρομή του Οικονομικού Εισαγγελέα για διερεύνηση ενδεχόμενης κακοδιαχείρισης ή αδιαφάνειας στη συγκεκριμένη σύμβαση. Ερωτήματα τίθενται επίσης για τη διασφάλιση της αποφυγής ανάλογων σπαταλών σε άλλες δημόσιες αναθέσεις.

Η επικεφαλής της ομάδας σχεδιασμού του λογότυπου, Χρυσούλα Κρουστένη, δήλωσε ότι η μελέτη περιλάμβανε επιρροές από μετρό μεγάλων πόλεων, όπως της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου, με στόχο να συνδυαστεί η ιστορία και η τέχνη της Θεσσαλονίκης με ένα σύγχρονο, καλαίσθητο αποτέλεσμα. Παρ' όλα αυτά, η ομοιότητα του νέου σήματος με το λογότυπο της εφαρμογής μTorrent θέτει υπό αμφισβήτηση τη μοναδικότητά του.

Ο κ. Δημητροκάλλης, μέσω της ερώτησής του, ζητά σαφείς απαντήσεις για τη διαδικασία και το κόστος της ανάθεσης, επισημαίνοντας την ανάγκη διαφάνειας και χρηστής διαχείρισης των πόρων του δημοσίου.

Ακολουθούν τα σχετικά ερωτήματα

1. Πώς δικαιολογείται το κόστος των 30.000 ευρώ για ένα σήμα που παρουσιάζει σημαντική ομοιότητα με υφιστάμενο σήμα που κυκλοφορεί δωρεάν στο διαδίκτυο; Ποιος ενέκρινε το σχετικό ποσό και με ποια κριτήρια;

2. Ποιες ενέργειες προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για να διερευνήσει αν υπήρξε κακοδιαχείριση ή αδιαφάνεια σε αυτή την ανάθεση;

3. Δεδομένου ότι το κόστος για ένα απλό σύμβολο αποδεικνύεται δυσανάλογα υψηλό, υπάρχει διασφάλιση ότι παρόμοιες σπατάλες δεν επαναλαμβάνονται σε άλλες συμβάσεις και εργολαβίες του δημοσίου;

4. Προτίθεστε να καλέσετε τον Οικονομικό Εισαγγελέα για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών στην υπόθεση αυτή;

Ο ερωτών Βουλευτής
Δημητροκάλλης Ιωάννης
Ανεξάρτητος Βουλευτής
Α΄ Ανατολικής Αττικής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου